Subscribe

Gorka kafa, sladak život: Evo zašto je gorka domaća kafa jedina koju bi trebalo da pijete

Gorka kafa, sladak život: Evo zašto je gorka domaća kafa jedina koju bi trebalo da pijete

Bez trunke šećera.

Mnogima od nas dan ne počinje pre prve šoljice kafe. Među nama svakako postoje oni koji vole gorku kafu, ali većina voli manje ili više da je zasladi.

Međutim, stručnjaci kažu da bi trebalo da se ugledamo na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći prema istraživanjima ne bi trebalo ni da stavljamo mleko u kafu jer kada se pomeša sa velikim količinama kofeina, izlučivanje kalcijuma u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crevima.

POPIJTE ČAŠU SOK OD CVEKLE, PA PROVERITE BOJU URINA: Ako je tamna, u velikom ste problemu

Kazein, koji se nalazi u mleku kada dođe u kontakt sa kofeinom koaguliše i stvara gas koji izaziva nadimanje, bolove u stomaku i trbušne tegobe. Uz to, nutricionisti kažu da mleko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može da smrša.

šećer, kafa

Foto: Profimedia/ilustracija

Isto važi i za kafe-torte koje su postale veoma popularne u poslednjih nekolko godina. Kafe bogate slojevima šlaga i sirupa dostižu astronomske količine kalorija.

Na primer, takva kafa u maloj čaši može da sadrži i do 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranljivu vrednost, pa tako čine više štete nego koristi.

Čak iako izbegavate ovu vrstu kafe već je verovatnoća da ćete sipati jednu do dve kašičice šećera, a to ne samo da stvara niz zdravstvenih problema, poput dijabetesa i gojaznosti, već i menja originalni ukus kafe.

Ukoliko pak, ne volite da pijete gorku kafu, onda alternativu pronađite u prirodnim zaslađivačima.

Autor Srbija danas

Leave a Reply