Subscribe

Top retail trendovi koje treba pratiti tokom 2015.

Top retail trendovi koje treba pratiti tokom 2015.

U maloprodaji 2014. godina bila je uzbudljiva. Potrošačka ekonomija ponovo je u fokusu, nove tehnologije omogućavaju najrazličitija maloprodajna rešenja, a dostupnost ponude kroz različite kanale postao je prioritet trgovaca. Oni koji odlučuju u ritejlu sve više shvataju vrednost podataka o kupovinama, tako da se poslovne odluke sve više oslanjaju na informacije i analitiku. Višekanalnost i velike baze podataka postali su mejnstrim u ritejlu. Mobilno plaćanje i aplikacije koje omogućavaju bezgotovinsko plaćanje takođe su dobili značajno mesto. Koncepti lojalnosti ponovo su ključni deo marketinških strategija zbog dostupnih podataka o potrošačima preko različitih aplikacija, društvenih mreža i mobilnih uređaja. Tokom 2015. godine trgovci će nastaviti da ulažu u marketing koji se definiše dostupnim podacima i zahtevima povećane izlaznosti u maloprodaji (uključujući i ponude, potražnju, robu i planiranje operacija u prodavnicama), kao i konkurentnim različitostima.

Navodimo nekoliko oblasti maloprodaje na koje treba obratiti pažnju 2015. godine.

1. Višekanalnost kroz pojedinačno angažovanje
Kupci su sve više u komunikaciji s trgovcima preko različitih kanala, od prodavnice do veba, i preko društvenih i mobilnih platformi. Tokom 2014. to je postala norma za kupovinu preko društvenih mreža. Maloprodaja se zato trudi da ostvari dobit preko cenovnih politika koje su zasnovane na nijansama, porivima želim-to-odmah, kupcima…
U želji da ih kupci razlikuju trgovci će investirati u sopstvenu „poznatost” ili upoznavanje kupaca kroz različite platforme i pristupe tržištu. Takođe, trgovci će nuditi individualizovane ponude putem prilagođenih poruka i sadržaja u svakom kanalu. Malo je trgovaca dostiglo to stanje, ali oni koji su već investirali, smanjili su troškove inventara, out-of-stock situacija i povećali sposobnost predviđanja šta treba ponuditi određenim segmentima potrošača.
Prioritet maloprodaje biće da poveže razuđenu unutrašnju organizacionu strukturu (npr. firme u vlasništvu brendova, maloprodajne objekte / merchandising / marketing / višekanalnost / digital / outlet timove), smanji zastoje u svim kanalima prodaje, stvara sveobuhvatne profile kupaca i tako ponudi relevantne marketinške i prodajne poruke. Vodeći trgovci su takođe brzo usvojili napredne analitičke strategije i obezbedili sredstva za podršku tim strategijama.

2. Kvalitet zasnovan na iskustvu
Sadržaj prodaje proizvod koliko i izgled, pravovremenost ponude i želja. Pronicljivi trgovci koriste multimedijalne sadržaje kako bi iskustvo kupovine učinili privlačnijim.
Trgovci shvataju da kupci žele da budu zabavljeni i informisani dok pregledaju veb (ili radnju) i dok odlučuju o kupovini. Kupci, takođe, žele da iskustva s bogatim sadržajem budu preneta s veba u realne prodavnice. Tokom 2015. godine trgovci će nastaviti da pronalaze nove načine kako bi odvojili iskustvo kupovine u prodavnicama od onog on-lajn. To će činiti istraživanjem novih načina angažovanja kupaca u prodavnici, koju žele da sačuvaju kao relevantnu u svetu maloprodaje.
Tržište traži od trgovaca da stvaraju sadržaje za više kanala (socijalne mreže, sajtovi, pretraživači, bilteni, reklame, sticanje vlasništva), pri čemu će taj sadržaj morati da bude smislen i informativan. Sadržaj će i dalje biti centralna stavka za marketing maloprodaje u 2015. Konačno, ključni trgovci ponudiće više personalizovane i ekskluzivne sadržaje u prodavnicama, pojedinačne događaje i usluge, i ulagati u iskustva gostiju s ciljem da ih dovedu u prodavnice i tamo zadrže.

3. Analitika zamenjuje gomile podataka
Dok veliki trgovci ponekad sporo usvajaju rešenja koja im nude podaci i najbolja analitička praksa, mala grupa globalnih trgovaca mnogo ulaže u kvalitetne podatke, platforme koje su proizvod podataka i analitike i nove analitičke alatke koje omogućavaju mnogo bolja rešenja.
Nova analitika će na osnovu novih merljivih performansi trgovcima omogućiti brže donošenje razvojnih poslovnih odluka.
Iz perspektive iskustva kupaca u svetu sve većih izbora, najvažniji će biti zaključci koji podržavaju i jačaju jedinstveno iskustvo fokusirano na udobnosti.
Korisnički doživljaji, kreirani na osnovu povratnih informacija koje omogućava lak pristup prodajnim kanalima, biće srž marketinških strategija trgovaca. Trgovci na malo moraju da shvate da će im bolje poznavanje navika potrošača obezbediti podaci o razlozima zbog kojih se kupci odlučuju za kupovinu.

4. Mobilnost nije više izuzetak
Dok će se gotovina i dalje prihvatati u mnogim prodavnicama, širenje bezgotovinskog plaćanja biće trend.
Iako će većina trgovaca reći da gotovina nikada ne može potpuno nestati (zbog potrošača koji nemaju kreditne kartice, bankovne račune ili pametne telefone), bezgotovinsko plaćanje stabilno će rasti tokom 2015. godine.
Finansijske institucije, mreže za plaćanje, mobilni operateri, trgovci i provajderi mobilnih tehnologija imaju svoj interes u raspoređivanju profitabilnih rešenja za mobilne novčanike jer se svi oni bore za svoj deo kolača. Iz perspektive lojalnosti, očekuje se rast personalizovanih ponuda, usluga i nagrade (tradicionalni programi poena).

5. Sve veći budžeti digitalnog marketinga
Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja, više od 80 odsto trgovaca radi na nekoj vrsti personalizacije, ali samo 19 odsto njih to radi u realnom vremenu.
Većina, ipak, greši u kontekstu. Na digitalne kanale danas se troši 25 odsto marketinških budžeta, a s korišćenjem pametnih telefona, digitalne trgovine i rasta značaja društvenih mreža, očekuje se da će digitalni marketing do 2017. godine trošiti trećinu tih budžeta.
Jačanje digitalnih kanala dolazi sa svojim izazovima kao što je, na primer, teško integrisanje sa postojećim sistemima na prodajnim mestima (zbog nefleksibilnih IT sistema, njihovih skupih promena). A integracija je od suštinskog značaja za komunikaciju između odeljenja i fokusiranje na posao u znak podrške strategiji bilo da je reč o orijentaciji na kupca bilo operativno. Tokom 2015. godine, puna integracija novih alata s postojećim sistemima biće glavni prioritet kada se ocenjuju nove tehnologije, u kombinaciji s resursima fokusiranim na zaštitu privatnosti i bezbednosti podataka.
Učesnici na tržištu sve su svesniji nedoslednosti između svojih kanala marketinga (imejl, veb-stranice) i plaćenih kanala (displeji, mobilni uređaji i reklame na socijalnim mrežama). Zato je potreban napor da se osigura kako da sve „radi” zajedno. Korišćenje podataka o klijentima i integrisani pristupi pojedincima daju mnogo bolje rezultate. Advertajzing kampanje podržane podacima o klijentima imaće skoro pet puta veći povrat u potrošnji.

Bum tehnologije
Postoji nekoliko tehnologija koje će sigurno promeniti lice maloprodaje ove godine. Neke od njih su:

POS evolucija biće osnovni prioritet za neke trgovce. Nesposobnost nekih od njih da obezbede personalizovano korisničko iskustvo jeste ono što čini fleksibilnost novih POS sistema atraktivnom. Novi POS sistemi omogućavaju prodavcima da smanje broj operacija i čekanje klijenata na odgovor. Novije maloprodajne operacije koncentrisaće se na investicije u POS sisteme zasnovane na oblaku naspram tradicionalnih nefleksibilnih siatema s komplikovanim resursima.
———
Očekuje se da wearables (fitnes monitori, satovi, naočare itd.) udvostruče tržišni udeo tokom ove godine.
Pitanje za maloprodaju je kako može da iskoristi wearables na tržištu i/ili u uslugama za klijente.
———
iBeacons će nastaviti da se primenjuju u brojnim maloprodajnim objektima. Oni omogućavaju personalizovana obaveštenja i upozorenja zasnovana na podacima s mikrolokacija. Ova tehnologija omogućava precizan plasman robe kupcima u okviru maloprodajnog objekta i može da obezbedi zaposlenima u prodavnicama informacije o kupcima i njihovim navikama. To je prilika za prodavnicu da potrošačima predstavi iznenađenje i zabeleži njihovo oduševljenje ponudom

Autor http://marketnetwork.rs/

Leave a Reply